Tarinoita ja tietoa hevosista

Kesätyttö

Tiistai 17.7.2012 klo 16:36 - Tuula


Olin n. 13 v. vanha, kun opin tuntemaan huutokaupassa siirtokarjalaistaustaisen maanviljelijä perheen.  Heidän tallissaan oli kaksi suomenhevosta ja hieho, navetassa 6 lehmää ja liiterissä 20 lammasta.  Kesäviikonloppuisin poljin vaihteettomalla polkupyörällä perheemme kesämökiltä, n. 10 km etäisyydeltä, puuhailemaan hevosten, ja myöhemmin, myös lehmien ja lampaiden kanssa. ).  Monena talviviikonloppuna ja myöhemmin myös kesälomilla olin pitempiä jaksoja perheen luona.

70-luku oli aikaa, kun vastuukysymyksistä ajateltiin toisin kuin nykyään – tyttö vain hevosen selkään ja menoksi, luotettiin siihen, että vahinkoja ei satu. Asioihin suhtauduttiin kaikkiaan enemmän maalaisjärjellä kuin nykyään.  Takapuoli nilellä ratsastin ilman satulaa. Välillä hevonen vei minua pusikko suhisten, joskus jopa pystyin hallitsemaan ”ratsuani” (työhevosiahan ne olivat). Hevostelun ohessa auttelin asioissa, joissa osasin ja pystyin.  Kesällä olin heinätöissä, joskus sain lypsää lehmiä, juottaa vasikoita ja ruokkia lampaita.  Sain osallistua kaikkiin mahdollisiin maatalon askareisiin. Minusta oli varmasti myös seuraa perheen, hieman itseäni vanhemmalle tyttärelle. Mutta ennen kaikkea, sain puuhata hevosten kanssa sydämeni kyllyydestä.

Tuttavuus ja ystävyys tämän perheen kanssa on ollut  yksi suurimmin elämääni vaikuttaneista asioista. Työläisperheen lapsena sain aivan uuden näkökulman elämän monimuotoisuuteen. Myös toisiaan kyräilevän tehdaspaikkakunnan ihmisiin ja ilmapiiriin tottuneena oli huikeaa päästä tutustumaan avoimiin ja iloisiin karjalaisiin, toisenlaiseen tapaan suhtautua ihmisiin ja elämään. Töihin osallistuessani opin taitoja, joihin en milloinkaan olisi saanut tehtaan varjossa.

Tätä taustaa vasten olen tehnyt elämäni suurimmat valinnat: Hain opiskelemaan maatalouskouluun. Kiinnostuin lampaista niin paljon, että suoritin artenomin koulutuksen, jonka ainevalinnat painotin tullakseni mahdollisimman taitavaksi jatkojalostamaan villaa ja turkiksia. Rakastuin suomenhevosiin…

 Päästä kesätytöksi - sillä on merkitystä!

Avainsanat: kesätyttö, hevoset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini