Tarinoita ja tietoa hevosista

Herpertin morsmaikot

Perjantai 28.6.2013 klo 11:13 - TuuVan

Laidun

Kuva: Saara Juutilainen

Kevät on aina odotuksen aikaa. Maatilalla kaikki tapahtuu luonnon määräämässä tahdissa oli sitten kyse eläimistä tai kasvinviljelystä. Jotkut asiat on pakko tehdä - eläimet on hoidettava, sato kylvettävä ja koneita on korjattava. Aina hajoaa jotakin, ovat vehkeet  sitten uusia tai vanhoja.

Sitten on niitä asioita, joita toivoisi tapahtuvan. Tänä kesänä meillä on ollut ilo saada tehdä niitäkin. Omalla listallani on aika kärjessä tammojen astutus. Suomessa on paljon hienoja suomenhevosoreja ja joka kevät odottaa jännityksellä, tuleeko omalle oriille morsmaikkoja.

Kevättalvella ja keväällä on aina paljon kyselijöitä. Tammanomistajat miettivät sopivinta ehdokasta oman varsansa isäksi. Pitää valita isäoriin ominaisuuksita, luomuastutuksesta / siirtomahdollisuuksista, kuljetusjärjestelyistä ja omista työvuoroista. Listaan mahtuu varmasti vielä muitakin asioita. Lopullinen päätös on monen asian summa.

Jokainen tamma, joka meidän pihaan päätyy on meille kunnia-asia. Tamman omistaja luottaa hevosensa meidän käsiimme. Hän tuskin jättäisi eläintänsä meille, ellei uskoisi, että se tulee hoidetuksi parhaalla mahdollisella tavalla. Hän kunnioittaa valinnallaan myös tekemäämme kasvatustyötä, onhan oriimme Tuuvan Herperttih on oma kasvattimme. Parhaissa tapauksissa meidän ori on isä tulevalle jälkeläiselle, jonka kanssa vietetään seuraavat 20 v. Oriin valinta ei siis ole pikkujuttu.

Herpertistä voi ainakin tällä hetkellä saada jälkeläisi vain luomuastutuksella. Meiltä on niin pitkä matka lähimmälle oriasemalle, että emme ainakaan toistaiseksi ole pystyneet järjestämään kuljetuksia kiireiseen kesäaikaan. Tänä kesänä omien tammojemme lisäksi Herpertillä on ollut 4 tammaa. Muutama tiedustelu heinäkuun astutuksiin on ollut, mutta katsotaan päästäänkö vielä aloittamaan uusia tammoja.

Tänä kesänä tein riskivalinnan omien tammojeni kanssa. Herpertti sai tilaisuuden laiduntaa niiden seurassa, ja astua ne vapaudessa. Vieraat tammat astutetaan aina puomissa ja astutusliinoissa. Näin turvataan sekä oriin että tamman terveys. Vaikka vapaana astuminen ajatuksena voi tuntua hienolta, uuden eläimen lisääminen laumaan aiheuttaa aina vähemmän tai enemmän kisaamista - potkimista, puremista ja riehumista- riski oriin tai vieraan tamman vahingoittumisesta on liian suuri.

Nyt jännitämme kuinka monta tammoista tiinehtyy, saitten alkaa odotus talven yli kuinka tiineydet edistyvät ja toivottavsti ensi kesä kirmailee monta pikku Herperttiä tai Herperttiinaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tuuvan Herpertti