Tarinoita ja tietoa hevosista

Vähemmän on enemmän!

Lauantai 15.3.2014 klo 11:37 - TuuVan

Ruokintasuunnitelma

Asiantuntija / ammattilainen:

Harrastehevosen ravinnontarpeen riittää tyydyttämään hyvälaatuinen heinä + kivennäinen + vitamiinit + suola +vesi. Energiaa saa tarvittaessa lisää kaurasta, joka Suomessa on huippulaatuista ihan maailman mittakaavassa, tai täysrehusta, joka on kaikkein selkein ja yksinkertainen ruokinta malli. Täysrehua valittaessa on kuitenkin otettava huomioon energiatarve, ettei sitä tule liikaa, jos hivenaine- ja vitamiinipitoisuudet ovat riittävät. Pidetään asiat yksinkertaisina.

Kaupansetä (ammattilainen):

Meillä on maailman parasta rehua tämä säkki perusrehuksi ”extra mix  hyper”. Lisäksi hankitaan pussi yrttejä karvan kasvun edistämiseen, syksyllä ehkäisyyn ja myös mahdollisen rasvamaksan poistamiseen. Pullo mineraaliliuosta on varmasti tarpeen kaviokunnon kohottamiseen.

Yleensä nämä tuotteet tuodaan ulkomailta ja ne ovat huiman hintaisia. Ammattitaitoinen kauppias kuitenkin osaa laskea tärkeimmän, energia- ja valkuaistaso pitää olla oikea, ettei hevonen liho tai sairastu hänen suosituksistaan. Mineraaleista ja yrteistä ei ole todennäköisesti haittaa hevosen hyvinvoinnille, joskus niistä on jopa hyötyä – ainakin niissä on mahtavat katteet, mikä kauppiaan kannalta on hyvä asia.

 Hyväntahtoinen (ymmärtämätön) harrastaja:

Otan kaiken muun paitsi kauran (siitä voi aiheutua kesäihottumaa). Lisäksi annan hevoselleni pellavaa rouheena, sehän on tunnetusti hevoselle hyvää ja ruuansulatusta edistävää. Lisäksi annan hieman valkuaisrehua, sillä pian on karvanlähtö ja valkuainen edistää uuden kiiltävän karvan kasvua. Jos pellavarouhe loppuu, korvataan se pellavaöljyllä. Laihdutusrehu on myös tarpeen, sillä hevonen on hieman ylikunnossa (lihavuusluokka asteikolla 1-5, 4+).

Harrastaja kysyy ammattilaiselta neuvoa, mitä pitäisi antaa lisää, kun hevonen pissaa paljon (seurausta liian runsaasta valkuaismäärästä) ja on kovin tukevassa kunnossa (liika energia). Kokemuksesta ammattilainen tietää, ettei kannata neuvoa, hyvää tahtova harrastaja hänen neuvoistaan kuitenkin suuttuu. Onneksi kaupansedältä löytyy sopiva purkki ongelman ratkaisuun, saattaa olla jopa tarjouksessa hyvälle asiakkaalle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevosen ruokinta, ruokinta,