Tuuvan Herpertti on miellyttävä ja palvelualtis jalostusori

Herpertti kastroidaan kesän 2018 jälkeen. Jos haluat jälkeläisen tästä oriista nyt se on vielä mahdollista.

_full_rakenne_2.jpg
"Pojasta polvi paranee"...

Jalostusorimme Tuuvan Herpertti (IIP) on emänsä sekä Jesmillan (II-PR) että isänsä Ukkosen Pojan (IIIP) ensimmäinen kantakirjattu jälkeläinen. Herpertin kohdalla on toteutunut kotieläinjalostuksen tärkeä tavoite siitä, että syntyvä sukupolvi on parempi kuin vanhempansa.

Nyt on Herpertin aika näyttää periyttääkö se jälkeläisilleen hyviä käyttöominaisuuksiaan, rehellistä luonnettaan ja erikoista väriään (voikko + hopeageeni).

Tutustu Herpertin kauden 2014 astutustietoihin. Suku- ja näyttelytiedot löydät sukupostista ja Herpertin elämänvaiheista löytyy lisätietoa kuva-albumista.

Tervetuloa tutustumaan Herperttiin ja valitsemaan se tulevan varsasi isäksi!

valiviiva.jpg


Herpertin elämänvaiheet

Varsasta kantakirjaoriiksi

Hyvin vaalea ja sinisilmäinen varsa otti ensimmäisiä horjuvia askeleitaan heinäkuisen aamun koitteessa ja emänsä Millan kummastellessa ihmettä, joka sen viereen oli ilmestynyt. Aapolle oli syntynyt voikko Herpertti, jota hän oli niin paljon toivonut. Ensimmäisen ja toisen kesänsä Herpertti vietti emänsä Jesmillan, Timantan ja Timantan orivarsan Tuuvan Tikselin kanssa. Toisena syksynään orit muuttivat kimppakarsinaan ja olivat kasvukumppaneina kolmivuotissyksyyn saakka. Tällöin ne saivat kengät jalkoihinsa ja vauhdikkaiden orileikkien takia pojille oli laitettava omat karsinat ja tarhaan väliaita. Herpertin luonne hioutui poikien koulussa Miehikkälän orivarsalaitumella, jossa se vietti toisen ja kolmannen kesänsä.

Koulutus

Herpertin opettaminen on ollut aina helppoa. Ori on luonteeltaan utelias, vilkas ja haluaa miellyttää ihmistä, joten näille ominaisuuksille on ollut helppo perustaa koulutus. Maalaistalon pihapiirissä kulkee paljon monenlaisia vekottimia maitoautosta kaivinkoneisiin, ja muita eläimiä koirista nautoihin. Erillistä opettamista näihin, monelle hevoselle pelottaviin asioihin ei ole tarvinnut tehdä. Metsissä ja pelloilla on kuljettu varsasta saakka yksin ja porukalla, ja Herperttiä mukavampaa kaveria ei ole tarvinnut etsiä. Herpertin ajokoulutus aloitettiin 2v. / 3v. talvena. Kevättalvesta kärryjen vetäminen sujui jo varsin mallikkaasti. Ratsastajaan ori totutettiin ennen kolmivuotiskesän orilaitumelle lähtöä ja kolmivuotissyksyn Herpertti vietti Suoanttilassa Sarin tallilla, jossa Elsa totutti hevosta säännölliseen ratsastukseen. Tammikuussa Herpertti tuli takaisin kotiin jatkamaan ajo- ja ratsastusharjoituksia. Tavoitteenamme oli kantakirjaus 4-vuotis syksynä. Tavoite toteutettiinkin syksyllä 2009, kun Herpertti kantakirjattiin Harjussa ajettavuuskokeella pienhevossuunnalle II-palkinnolla.

Ratsukoulutus on hevosella pitkä prosessi ja vähitellen etenemme hevosen ja ratsastaja mahdollisuuksien mukaan eteenpäin. Kilpailuista emme ole olleet kiinnostuneita. Herpertin pääasiallinen tehtävä on olla perheen harrastehevonen niin ajossa kuin ratsastuksessa, ja sen asian se hoitaa loistavasti.

valiviiva.jpg

Jalostusori

Herpertti on astunut ainostaan luomuna. Pääasiassa astutukset on tehty puomissa. Myös omaa tammaryhmää on kokeiltu, mutta ryhmässä tulee helposti ongelmaksi johtajatamman halu omia ori itselleen ja näin estää toisten tammojen astuminen.

Astutustilanteessa Herpertti käyttäyttyy siististi tammaa kohtaan. Ori tiineyttää tammat hyvin. Tyhjäksi jääneille on ollut lähes aina selvä syy, useimmiten jo ennalta tiedetty huonom tiinehtyvyys.

Herpertti on periyttänyt vahvasti omaa parasta puoltaan, sosiaalista ja palvelualtista luonnettaan. Voikko väri on ollut monella varsalla ja mustajouhisten tammojen kanssa myös hopea tullut esiin. Kokovaihtelu on ollut aika suuri - tamman geenit ovat voimakkaasti vaikuttaneet varsan kokoon.


Herpertti_ja_Lennon_LoisteKesällä 2010 Herpertti astui ensimmäiset tammansa (3 kpl), ensimmäinen ikäluokka syntyi seuraavana kesänä


Kuva: Mikko Vanhalakka

Kesällä 2011

astutettiin 3 tammaa (Viesina, Lennon Loiste ja Tähti-Pirteä), joista kaikki tiinehtyivät. (Valitettavasti Tähti-Pirteä loi varsansa)

Kesällä 2012 päädyimme laittamaan Herpertin ratsastuskoulutukseen, koska henkilökohtaisista syistä emme olisi kyenneet hoitamaan astutuksia.

Kesällä 2013 ei siis tullut uusia jälkeläisiä.

2014 Herpertille syntyi kolme varsaa oriit Tuuvan Elvis ja Tuuvan Ernesti ja tamma Ruhvanan Tinttara. Tammoja astutettiin 5 kpl, joista kaikki tiinehtyivät hankalasta kesästä huolimatta.

2015 Syntyi neljä varsaa, yksi edellisen kesän tammoista loi varsansa - o. Väinölän Liekki, t. Uuvana, o. Gilpertti ja t. Vilman Halla. Tällä kaudella astutettuja tammoja oli 8 kpl, joista 7 on ultrattiin tiineeksi ja varsoja syntyi 6 kpl. .

2016 Herpertille syntyi 6 jälkeläistä. Astutettuja tammoja oli kolme kappaletta, jotka kaikki tiinehtyivät, yksi on kuitenkin luonut varsansa.

2017 Syntyi 2 varsaa ja astutettiin kaksi tammaa, joista toinen tiinehtyi.


valiviiva.jpg

JÄLKELÄISET

2011 Syntyneet (2 kpl)

o. Tuuvan Eetvartti (vkk)Eetu13.7.2011_022.jpg

e. Raja-Hulta

ei. Tähti-Vokker

Voikko orivarsa, joka jää uskomattoman kauniin ja herkän Hultan ainoaksi varsaksi. Eetvartti näyttää luustoltaan hyvin emänsä kaltaiselta, kun taas karvoitus, (voikko väri ja talvella paksu kuin jääkarhulla) on vankasti peritty Herpertiltä. Eetvartti on luonteeltaan erittäin mielyttävä. Kuva:Tuula Vanhalakka

o. Kosken Hermanni (hpm)

kosken_hermanni__1v.e. Tähti Pirteä

ei. P.V. Hemppa

Vaikuttavan upea oripoika. Emän isälinja on kiinnostava Vilperiin (Vieterin isä) menevä, kuitenkaan Vieteriä ei ole suvussa. Hermanni on väriltään harvinainen hopeanmusta (ilmiasultaan harmaan eri sävyinen).

Kuva: Tuula Vanhalakka 27.6.20122012 Syntyneet (2 kpl)

t. Väinölän Taika (vkk)

e. Lennon Loiste

ei. Leimuviri

Voikko tammavarsa syntyi Iitissä kesän alussa.

t. Tuuvan Eetla (prt)

img_7279.jpgeetla

e. Viesina PII

ei, Viesker

Läsipäinen tammavarsa syntyi Reijolassa 11.6. Varsa oli syntyessään pienikokoinen, ja on jäänyt pienevoseksi.Kuva: Laura Taimioja2013 Ei jälkeläisiä


2014 Syntyneet

t. Ruhvanan Tinttara (prt)

e. Alma-Unelma

ei. M. A. Viki


Ernesti
o. Tuuvan Ernesti (trt)

e. Tuuvan Tuuvan Tilda

ei. Karl Hemming
Kuva: TuuVan

Elviso. Tuuvan Elvis (hrnvkk)

e. Sangen Tumma

ei. Totemi Rok
Kuva: TuuVan

_________________________________________________________________________________________________________

2015 Syntyneet

o. Vainölän Liekki (rt)

e. Lennon Loiste

ei.Leimuviri

t. Uuvana (prt)

e. Ahon Ulpukka

ei.

o. Gilperrtti (hrn)

e. Varis

t. Vilman Halla (vkk)

e. Rallin Vilmaus

ei.

___________________________________________________________________________________________________________

2016 Syntyneet

t. Herpertin Helmi (vkk)

e. Heilax

ei.

t. Kultu Aikamoinen (vkk)

e. Pohjukan Viri

ei.

t. Hemera (hrn)

e. Eostre

ei. Liptus

t. Tuuli Aikamoinen (prt)

e. Pohjukan Pimu

ei.

t. Tuuvan Elviira (mrn tai m)

e. Sangen Tumma

ei. Totemi Rok

o. Koivumäen Pertti (rt)

e. E.V. Metsätähti

ei. E.V. Johtotähti

____________________________________________________________________________

2017 syntyneet
t. Väinölän Säihke

e. Lennon Loiste

ei. Leimuviri

o. Mortinvertti

e. Pikkuajatus

ei. A.T. Pikku-Nikko