"Reilua ratsastusta ja hienovaraista käsittelytaitoa hevosen ja ihmisen parhaaksi!"

Tuula, taustaa

Ammattikoulutukseltani olen maanviljelysteknikko ja erityistekniikoiden artenomi. Hevospuolen ammatillista koulutusta minulla on hevosvalmentajanammattitutkintoonon (kasvatus) valmistava koulutus ja lukuisia lyhyempiä kursseja.

Omien hevostaitojeni pohja on elämänikäinen harrastus hevosten kanssa. Lauma- ja pakoeläinten käsittelytaitoja olen oppinut myös nautojen ja lampaiden kanssa, joiden parissa olen tehnyt varsinaisen leipätyöni yli kaksikymmentä vuotta. Yllättävää voi olla se, että paimenkoirat (työlinjan Bordercoliet) ovat omalla käytöksellään harjaanuttaneet eläintenlukutaitoani merkittävästi.

Ratsastusharrastuksen aloitin 70-luvun alussa, ja olen kokenut vuosikymmnten aikana monenlaisia vaiheita harrastuksen puitteissa. Olen kasvattanut Tuuvan-kasvattajanimellä yli kaksikymmentä suomenhevosvarsaa. Omien siitosoriemme Tuuvan Herpertin ja Veihaivei Jiin lisäksi Ilo-Ilmari oli meillä yhden astutuskauden ja Karl-Hemming hetken aikaa.

Oma tieni Klassiseen ratsastukseen ja Akateemisen ratsastustaiteen pariin

En ole ollut koskaan kiinnostunut kilparatsastuksesta. Pehmeämmät tavat lähestyä ratsastusta ja hevosen käsittelyä kiinnostivat minua jo nuorena, mutta silloin ratsastuskulttuuri perustui armeijan ratsastukseen ja hevostenkäsittelytaitoon. Tietoa vaihtoehtoisita tavoista oli tuskin lainkaan saatavissa. 10 vuotta sitten löysin uuden ulottuvuuden, jo lapsena aloitettuun, ratsastusharrastukseeni. Monen mutkan kautta tutustuin klassiseen ratsastukseen, ja se vei mukaansa kerralla. Vuosien aikana olen taivaltanut pitkän matkan sekä koti- että ulkomaisten opettajien johdolla, opetellut ratsastusta ja hevosten maastakäsittelyä. Tärkeimmän suomalaisen opettajani Kati Henttisen kautta löysin ensimmäisen kansainvälisen opettajani Craig Stevensin, jonka oppilaana olin useita vuosia.

Akateemiseen ratsastustaiteeseen tutustuin sykstllä 2012. Siitä alkaen ruotsalainen Hanna Engström on ollut ensisijainen opettajani. Hanna on erittäin taitava pedagogi, ja hänen vahvuutensa on opettaa tunteen löytäminen ratsastukseen ja hevosten käsittelyyn. Hanna on yksi taitavimmista oman opettajansa akatteemisen ratsastustaiteen suurmestarin Bent Branderupin oppilaista. Itse pääsin vuosittain Suomessa opettavan Bentin oppilaaksi v. 2016, jolloin suoritin Urmaksen kanssa Groundwork- an loening testin. Lisenssoidun suomalaisen opettajamme Sara Autelon silmien alla treenaamme ympäri vuoden. Osallistun ja seuraan satunnaisesti myös muiden Suomessa vierailevien akateemisen ratsastustaiteen opettajien klinoita. Olen ollut myös StraightnessTraining-mastery oppilas ja osallistunut Urmaksen kanssa Marjike de Jongin klinikalle Ruotsissa kesällä 2016.

Keväällä 2015 sain päätökseen 2-vuotisen Hanna Engströmin masterkoulutuksen. Nyt perusasiat ovat hallinnassa ja syventävä opiskelu voi jatkua. Tämä valloittava tie vie eteenpäin - "Tarina vailla loppua", "Never ending story".


Akateeminen ratsastustaide / Straightnesstraining

Asia jota minulta usein kysytään: "Mikä on Akateemisen ratsastustaiten ja straightnesstrainigin ero?"

Akateeminen ratsastustaide (Academic art of Riding - AR) on tanskalaisen Bent Branderupin luoma klassisen ratsastuksen tyylisuunta, jossa on yhdistetty Euroopan vanhoja ratsastuskulttuureita (Portugali, Espanja ja Saksa) ja uutta tutkimustietoa. Tiedon pohjalta rekonstruktioidaan vanhojen mestareiden ratsastusta kirjallisuuden pohjalta, koska tämän asian vanhat taitajat on jo manan majoilla. Bentin tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Akateemisen ratsastuksen mastertason saavuttaneet kouluttajat. Straightnesstraining on aina ollut osa Akateemista ratsastustaidetta.

StraightnessTraining - ST : Hollantilainen Marjike de Jong toimi pitkään akateemisen ratsastustaiteen puitteissa, ja hän työskenteli läheisesti Bent Branderupin kanssa. Marjike oli myös lisenssoitu Akateemisen ratsastustaiteen kouluttaja. Hän kuitenkin lähti kehittämään opetusta internetin välityksellä ja loi oman ST-tuotemerkin yhteistyössä puolisonsa Marc Marsmanin kanssa. ST-kokonaisuuteen on yhdistetty akateemisen ratsastustaiteen lisäksi liberty-työskentelyä.

AR:n ja ST:n tapa lähestyä hevosen koulutusta ovat hyvin lähellä toisiaan. Käytännön työskentelyssä hevosten kanssa yksityiskohdissa ja painotuksissa on pieniä eroavaisuuksia.

Sekä Academic Art of Riding by Bent Branderup ja ST StraightnessTraining by Marjike de Jong ovat suojattuja tuotemerkkejä. Näiden tuotemerkkien alla voi opettaa ainostaan ne henkilöt, joille em. tuotemerkkien hallitsijat ovat lisenssin myöntäneet. Asiaa voi kuitenkin opettaa kuka tahansa. Silloin asiakkaan on vain punnittava opetuksen laatu. Tuotemerkin antamaan suojaa ei ole. Suomessa on yksi Bentin lisenssoima kouluttaja, yhtään ST opettajaa ei meillä ole. Meillä Suomessa on muutama pitkään asiaa harrastanutta, jotka myös opettavat (näihin luen itseni). Lisenssoitujen, ulkomaisten opettajien oppiin pääsee Uudellamaalla ja Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Hämeessä on ollut ST-kursseja. Opetuskieli on englanti ja joskus myös ruotsi.