R-kantakirjaori Veihaivei Jii, upea herrasmies

Kuva: Laura Taimioja

Veihaivei Jii on v. 2004 syntynyt II- palkinnon R-kantakirjaori. Meille hevonen on hankittu ensisijaisesti siitoskäyttöön. Orilla on suku, josta puuttuu sekä ratsu, että ravipuolen valtaoriit kokonaan - oiva valinta monelle tammalle. Veihaivei Jii on antanut jo nuorena näytön suorituskyvystään voittamalla ratsujen 6-v. kilpailun. Oriilla on sijoituksia sekä alue-, että kansallisista luokista. Tällä hetkellä sen tärkein tehtävä on saada jatkaa omaa erisukuista jalostuslinjaansa, ja sen kautta säilyttää suomenhevosen olemassa olevaa geeniainesta mahdollisimman monipuolisena. Veikan näkeminen kilparadoillakin on vielä mahdollista, jos sen ratsastukseen löytyy sopiva yhteistyökuvio..

Siitoskäyttö

Ennen astutuskautta 2014 Veikka on ollut tammojen käytössä ainoastaan keinosiemennyksellä. On kuitenkin ilmeistä, että sen sperma kestää huonosti siirtoa, koska tammat eivät ole tiinehtyneet parhaalla mahdollisella tavalla. Kokonaan tulosta ei voi kuitenkaan laittaa oriin lukuun. Osa siitä voi olla myös tammoista johtuvaa tai yksinkertaisesti huonoa tuuria. Veihaivei Jiin sperma on tutkittu Saaren kotieläinklinikalla, ja sen on todettu täyttävän kaikki siitosoriin sperman laatuvaatimukset.
Kaudella 2014 ja 2015 ori astui ainostaan luomuna. Kesällä 2014 tammoja oli 8 kpl, joista tiinehtyi 6 kpl. Osalle tammoista tuli varhaisluomisia, ja kaksi ei tiinehtynyt uudelleen. Osaa tammoista päästiin astuttamaan vain yhteen kiimaan, koska kiimat katosivat kokonaan ja yksi luominen tuli syyskussa, jolloin tammaa ei enää astutettu uudelleen. Kesällä 2015 syntyi 3 upeaa varsaa: Oriit Nikkarin Vijami ja Tuuvan Waldemar ja tamma Tuuvan Viuviu. Kesällä 2016 Syntyi 3 varsaa: t. Tuuvan Viivi, o. Tuuvan Voitto ja t. Dallidens Venlavei. Tammoja astutettiin kuusi kappaletta ja ne kaikki tiinehtyivät.

Haaste

Oma panostukseni suomenhevosen säilyttämiselle on antaa tälle erisukuiselle oriille mahdollisuus säilyä oriina ja jatkaa isänsä Apelin jälkeläisistä ainoana kantakirjattuna oriina omaa sukulinjaansa. Yksin en kuitenkaan pysty linjaa pelastamaan, siihen tarvitaan talkoohenkeä tammojen omistajilta, ja ennen kaikkea hyviä astutettavia tammoja.

Nyt kannatta tarttua tilaisuuteen, ja valita tulevan varsan isäksi Veihaivei Jii.

Tuuvan kesän 2015 kasvatit

Kuvat Tuula Vanhalakka

Tuuvan Viuviu ja Tuuvan Waldemar

Suku- ja näyttelytiedot löytyvät Sukupostista